Прокуратурата проверява личен лекар след сигнал за източване на здравната каса.

...
Прокуратурата проверява личен лекар след сигнал за източване на здравната каса.
Коментари Харесай

Проверяват личен лекар за източване на касата с фалшиви диагнози

Прокуратурата ревизира персонален доктор след сигнал за източване на здравната каса. Той е подаден от пациент, който с изненада схваща, че е с две болести, които той няма. Заради тях е преглеждан неведнъж - на документи, а касата е платила по тази причина.

Случаят е от Бургас. Как се е стигнало до тук? Мъжът ревизира електронното си здравно досие и по този начин схваща, че има две болести, поради които, лекарят е правил така наречен " диспансерен обзор “ неведнъж. Проверката на касата към този момент завърши и откри нарушавания, поради които глоби лекаря.

В края на предходната година на дъщерята на Костадин трябвало да се сложи наложителна ваксина. Личната лекарка обаче по този начин и не ги извикала. През юли те я сменят с друго джипи. Новият доктор желае да сложи имунизацията, само че след инспекция в системата вижда, че " на документи “ това към този момент е направено.

" Оказа се, че тази ваксина, която би трябвало да се сложи, към този момент е сложена и в системата на здравната каса е маркирано, че е сложена, въпреки, че ние не сме я сложили “, изясни Костадин Караманлиев.

Костадин подава сигнал в РЗИ. Пред тях някогашната персонална лекарка на фамилията изяснява, че е позволила техническа неточност. Данните в системата са поправени и детето е имунизирано.

Бащата взема решение да ревизира личното си здравно досие. С изненада схваща, че същата лекарка, в продължение на две години, го е преглеждала по две диагнози - хипертонично сърце и последствия от неуточнени мозъчносъдови заболявания.

" Шокирах се, естествено, по какъв начин по този начин - аз не съм ходил на нито едно проучване за сърце, не ми е мерила кръвното, а тя внезапно ме е лекувала от странни заболявания, които за първи път слушам “, изяснява Костадин Караманлиев.

Здравната каса е платила за 10 прегледа по двете диагнози - или общо 175 лв.. Но след инспекцията открива, че в кабинета на лекарката липсва документи, която да потвърждава, че прегледи действително е имало.

" Няма публикуван образец от амбулаторния лист с автограф от лицето и то да бъде известено за тази диспансеризация “, изяснява Нели Апостолова, зам.-директор на РЗОК- Бургас.

Лекарят е доктор Кремена Желева. Екипът на bTV я намира в кабинета ѝ в края на работния ден.

" Имало е прегледи, имало е всичко, право на пациента е да споделя каквото желае. Не, нямам (документи за тези прегледи – б.р.). Просто са се изгубили, тъй като имаше ремонт в поликлиниката “, изяснява персоналната лекарка.

" Аз не съм бил викан, не съм лекуван, само за две години съм бил болен от COVID-19 и от грип - само тогава съм ходил в кабинета ѝ “, твърди обаче Костадин.

 

Касата глобила доктор Желева с 800 лв.. И си желае парите, платени за прегледите, назад. А Районната прокуратура в Бургас открива данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

" В хода на инспекцията са осъществени голям брой дейности, снети са сведения от  лицата, също така е приложена и здравна документи “, изяснява Зорница Щърбева, прокурор и представител на Районна прокуратура – Бургас.

Случаят е изпратен по подготвеност на Окръжната прокуратура. От там са разпоредили спомагателни инспекции, които да покажат дали има и други пациенти на лекарката в тази обстановка и какви са действителните вреди за бюджета.

Казусът не е изключение. bTV изиска данни от здравната каса за откритите случаи на заплатена активност, която действително не е осъществена.

От 2021 година доникъде на 2023 година в лечебните заведения тези случаи са 63, като са източени малко над 140 000 лв.. За част от тях има издадени писмени предложения за връщане на пари, за друга - се чака решение на съда. Има и 11 заповеди за отчасти преустановяване на контракта с касата, множеството са обжалвани и също се чака решение на съда.

Всеки може да ревизира здравното си досие и да види дали няма корист с данните му. Проверката се прави с код или електронен автограф в системата на касата или в Националната здравноинформационна система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР